Web 1... 2... 3... Hovatovább web?

Szép lassan címkézzük már a webet is. Még alig tagasztottuk fel a www-re a 2.0-át. és az enyv még kicsit nedves - hol lejön a címke hol nem - de már itt is a következő generáció(?).... De mire is jó, meg mi is ez a valami? Meg jó egyáltalán? Illetve hogy is lesz, meg mikorra is lesz belőle valami...

Szerzők

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Linkblog

Friss topikok

A web 3.0 rétegei III. - RDF

2007.11.13. 09:14 | Neonomád | Szólj hozzá!

    Visszatérve a web 3.0 rétegeihez következzen most az RDF. Ő viszi tovább azt a folyamatot, amihez az XML és az XLS adja az alapot.

    Az egyes erőforrások leírása - mellyek definiálása ugye XML-lel történik - a logikai adatkapcsolatok kifejezése a forrásleírókeretrendszer (Resource Description Framework, továbbiakban RDF) segítségével történik. Az RDF egy olyan jól definiált szabályhalmazra épül, melynek segítségével lehetővé válik egy adatmodell formázása, hitelesítése és vezérelt használata is szintakszis-független módon.

    Az RFD úgynevezett hármasokból (triples) épül fel. Az „RDF hármas” ábrázolási
metódusa az irányított gráf, ahol csomópontok és az élek halmaza az erőforrásokat, és azok tulajdonságait illetve értékeit ábrázolja. Egy ilyen hármas megfelel a beszélt nyelv egyszerű mondatainak, vagyis valamiről (alany) állítunk (állítmány) valamit (tárgy) szintaktikának.

    Ezzel már egyszerű mondatok létrehozására van lehetőségünk. Például egy ilyen állítás lehet a Neonomád blogja a web3.blog.hu - egyenlőre ;). Vagy Neonomád e-mail címe a neonomad.web3@gmail.com. Az így létrehozott állítások pedig már a gép által is feldolgozható szemantikát adnak ki. Azaz megfelelő feldolgozó/lekérdező program segítségével a gépnek is egyértelművé válik, hogy a neonomad.web3@gmail.com-hoz tartozó blog a web3.blog.hu.

Folyt. köv.

Címkék: web3.0 szemantikus web rdf triples web3.0 rétegek

A bejegyzés trackback címe:

https://web3.blog.hu/api/trackback/id/tr78227293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása