Web 1... 2... 3... Hovatovább web?

Szép lassan címkézzük már a webet is. Még alig tagasztottuk fel a www-re a 2.0-át. és az enyv még kicsit nedves - hol lejön a címke hol nem - de már itt is a következő generáció(?).... De mire is jó, meg mi is ez a valami? Meg jó egyáltalán? Illetve hogy is lesz, meg mikorra is lesz belőle valami...

Szerzők

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Linkblog

Friss topikok

A Web 3.0 rétegei - Az erőforrás és az XML

2007.10.19. 09:58 | Neonomád | Szólj hozzá!

    Erőforrás. Angolul resource. Vagy atomi adat. Információmorzsa. Nem nagy. Szóval pici. És akkor most ebből építsünk web 3.0-át! Ragadjunk billentyűzetet, adatbázist, vakolókanalat, és hajrá!

A szemantikus web alapegysége az erőforrás (resource), melyeket univerzális erőforrás azonosítóval látnak el (továbbiakban: URI, Universal Resource Identifier), és linkek segítségével azonosítják. Definiálása és metaadatokkal történő leírása általában XML-ben történik.

     Az XML a vállalati adatmegosztás egyik fő problémájának megoldására, a különböző adatbázis-struktúrák és protokollok közötti átjárhatóság biztosítására létrehozott leírónyelv. A World Wide Web Consortium által dokumentált nyelv előnye, hogy az adatok szabad felhasználását, igény szerinti újradefiniálását teszi lehetővé. Egyszerűbbé téve az adatgyűjtést, a keresést, a rendezést, a szűrést. Segítségével az interneten exponenciálisan bővülő adathalmazokból könnyű, újszerű, adott célok szerinti adat-újrahasznosítás valósítható meg.

     Az XML a HTML-hez (HyperText Markup Language, hipertext-jelölőnyelv) hasonlóan az adatok kijelölését címkék (tag-ek) segítségével végzi. De a HTML-lel ellentétben az adat megjelenítése helyett csak az adat jelentését definiálja. Tagjei nem előre definiáltak - bár a jólformázottségi kritériumok miatt néhány tag foglalt - így metanyelvként az erőforrások, és az őket leíró metaadatok közötti szintaktikai kapcsolatrendszer kifejezésére szolgál.

Címkék: html web internet web3.0 szemantikus web xml w3c erőforrás üzleti alkalmazások

A bejegyzés trackback címe:

https://web3.blog.hu/api/trackback/id/tr53198792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása