Web 1... 2... 3... Hovatovább web?

Szép lassan címkézzük már a webet is. Még alig tagasztottuk fel a www-re a 2.0-át. és az enyv még kicsit nedves - hol lejön a címke hol nem - de már itt is a következő generáció(?).... De mire is jó, meg mi is ez a valami? Meg jó egyáltalán? Illetve hogy is lesz, meg mikorra is lesz belőle valami...

Szerzők

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Linkblog

Friss topikok

Web 3.0 - a szemantikus web születése

2007.10.16. 13:14 | Neonomád | Szólj hozzá!

 „A szemantikus web a mai web egy kiterjesztése, melyben az információk jól definiált jelentéssel bírnak, jobb együttműködést lehetővé téve az ember és a számítógépek között.” /Tim Berners-Lee: The semantic web/


     A szemantikus web alapkoncepcióját 1998-ban fogalmazta meg Tim Berners-Lee. Fejlesztését és keretrendszerének leírását már 1999-ben elkezdték, a fő szabványok dokumentálása 2004-ben ért véget. A Web 3.0-ként is emlegetett metódus tovább viszi a Hinchcliffe által megfogalmazott Web 2.0 leírását, oly módon, hogy a platformfüggetlenség és a gyors egymásra ható frissülés mellett az adatok és az alkalmazások már nem csak újrahasznosítják a különböző adatforrásokból származó adatokat, de bizonyos sémák alapján új információk kinyerése, az adatok intelligens gép általi újraértelmezése és feldolgozása is lehetővé vált. Vagyis az adatok leíró adatai alapján a web megpróbál új információtartalmakat generálni.

     Ennek nehézségét leginkább Gödel „nem-teljességi” tételével lehet a legjobban szemléltetni, vagyis bármely rendszer, amennyiben elég komplex, tartalmaz olyan aritmetikai állítást, amely nem írható le a rendszer axiómáival. /Erről bővebben D. R. Hofstadter: Gödel, Escher, Bach, Egybefont Gondolatok Birodalma c. könyvben érdemes olvasni/.

Ezt a szemantikus webre levezetve azt jelenti, hogy amennyiben sikerül „logikát adni a webhez”, akkor is lesznek olyan paradoxonok, amelyek az adatok újrafeldolgozását végző programok, programrobotok (ágensek) számára értelmezhetetlenek lesznek.

     A World Wide Web Consortium által végzett szabványalkotás során figyelembe vették ezt a problémakört. A szabványok kialakítása során egymásra épülő rendszerek lettek dokumentálva, így az adott rendszer által kifejezhetetlen állítások problémáját tovább lehet örökíteni az egy szinttel magasabb jelentéstartalmat (szemantikát) definiáló rétegnek, amely már képes lehet kifejezni az előző rendszerben definiálhatatlan axiómákat.

Címkék: web web3.0 szemantikus web w3c web3 berners lee ágens hinchcliffe

A bejegyzés trackback címe:

https://web3.blog.hu/api/trackback/id/tr50197033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása