Web 1... 2... 3... Hovatovább web?

Szép lassan címkézzük már a webet is. Még alig tagasztottuk fel a www-re a 2.0-át. és az enyv még kicsit nedves - hol lejön a címke hol nem - de már itt is a következő generáció(?).... De mire is jó, meg mi is ez a valami? Meg jó egyáltalán? Illetve hogy is lesz, meg mikorra is lesz belőle valami...

Szerzők

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Linkblog

Friss topikok

Előttem az utódom... Web2.0 és a Web3.0 időrendi kapcsolata

2007.10.10. 00:03 | Neonomád | Szólj hozzá!

Web2.0. Keresztelési év 2004. Web 3.0. Első definíció 1998. Hogyan lehet, hogy valamit hamarabb határoznak meg, mint ahogy az elődje létrejön? Hát így!

Az egyik korábbi postban már említettem, hogy Tim Berners-Lee-t, miután lepakolt egy-két nem is apró mérföldkövet az internet és a web életében, tekintette és tekinti a világ egy jelentős része a web egyik legnagyobb szakértőjének. Az "internet atyja"-ként is emlegetett Berners-Lee 1998-ban határozta meg a web3.0-ként is ismert szemantikus web definícióját.

"A szemantikus web a mai web egy kiterjesztése, melyben az információk jól definiált jelentéssel bírnak, jobb együttműködést lehetővé téve az ember és a számítógépek között.” /Tim Berners-Lee: The Semantic Web/


A teljes definíció kicsit hosszabbra sikerült, viszont a legalapvetőbb feltétel - az információk gép által is értelmezhető jelentése - már ebből a rövid idézetből is érthető. /Hosszabb fejtegetését majd egy külön posztban fogom megejteni/.
        Ha már megszületett a fogalom, akkor a webes társadalom és a kutatók elkezdték a fejlesztését és keretrendszerének leírását már 1999-ben. De közbe jött egy dotcom-lufi-pukk, és egyes kutatóknak másfelé terelődött a figyelme.
       

Az egyik ilyen kutató Tim O'Reilly volt, aki 2001-ben a NASDAQ jelentős zuhanása után azt kezdte el vizsgálni, hogy milyen üzleti modellel rendelkező internetes vállalkozások vészelték át sikeresen a tőzsde mélyrepülését. A kutatások alapján megállapították, hogy azok a cégek és azok a projektek bizonyultak életképesnek, amelyek lehetőséget biztosítottak a felhasználóknak, hogy módosítsák a szolgáltatás szerkezetét, vagy ahol maga a szolgáltatás- illetve szoftverfejlesztés közösségi módon zajlott. Jó példa erre a www.amazon.com, ahol a felhasználók kiegészíthették az egyes termékismertetőket a saját jegyzeteikkel.

A Web 2.0 elnevezés 2004-ben született, és szintén Tim O’Reilly nevéhez köthető. És nem utolsó sorban a web talán eddigi legnagyobb vitáját váltotta ki. A megosztottságot talán az szemlélteti a legjobban, hogy  Tim Berners-Lee 2006. szeptemberében felháborodott, mikor a Web 2.0-ról kérdezték, és buzzwordként jellemezte, majd egy hónapra rá, 2006. novemberére teljesen megváltozott a véleménye, és mint az új internet üzleti modelljének nevezte.


Címkék: web2.0 web2 web web3.0 szemantikus web nasdaq o'reilly web3 berners lee dotcom

A bejegyzés trackback címe:

https://web3.blog.hu/api/trackback/id/tr14191602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása