Web 1... 2... 3... Hovatovább web?

Szép lassan címkézzük már a webet is. Még alig tagasztottuk fel a www-re a 2.0-át. és az enyv még kicsit nedves - hol lejön a címke hol nem - de már itt is a következő generáció(?).... De mire is jó, meg mi is ez a valami? Meg jó egyáltalán? Illetve hogy is lesz, meg mikorra is lesz belőle valami...

Szerzők

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Linkblog

Friss topikok

Üzleti web 1.0

2007.10.09. 23:15 | Neonomád | Szólj hozzá!

Mint minden új fejlesztés az internet is megjárta a szokásos fejlesztői- katonai- üzleti- publikus alkalmazási láncot. Hiszen az ARPHA projekt internet kutatásait is a hadászati kommunikáció egyik fejlesztéseként kezdték, majd a tudósok küldözgettek egymásnak e-maileket kutatásaik eredményeivel. Aztán jött az üzleti szféra.

Üzleti szempontból a web jó megoldást nyújtott a vállalati információk megosztására. Viszont a vállalatok nyilvános internetes megjelenése csak az intranet elterjedését követően, és az első internet-áruházak megjelenése után vált bevett gyakorlattá. Addig elsősorban a belső vállalati tudástár megosztására szolgált. Az intranet elterjedése elengedhetetlen mérföldkő a web és ezen belül is a szemantikus web üzleti szempontból történő értékeléséhez.

A digitális adatmegosztás lehetőségének kihasználásával a nagy nemzetközi szervezetek jelentős megtakarításokat és hatékonyabb működést tudtak elérni. Kiváló példa a mai napig az egyik legtöbb informatikai innovációt az elsők között alkalmazó vállalat, a Boeing belső hálózatának kialakítása.

A cég a világ minden táján alkalmaz fejlesztőmérnököket, akiknek a munkájához elengedhetetlen a tervrajzok gyors hozzáférhetősége. Az irattár és a tervrajzok digitalizálása előtt egy mérnöknek gyakran két hetet is kellett várnia, ha a munkájához egy már meglévő tervet kellett előkerestetnie. A rajzok és a jogosultsági szintek kezelésére is alkalmas intranet kialakítása után ez a folyamat 10 perc és egy óra közé csökkent.

A következő lépcső a webes tartalom fejlődésében a grafika és a dinamikusan változó tartalom megjelenésének köszönhető, illetve, hogy a gazdasági élet is elkezdett fantáziát látni weboldalaik interneten történő jelenlétben és a weben keresztüli értékesítésben.

A fejlődésnek köszönhetően egyre több cég nyitott az internet felé. Mivel a weboldalak és a webáruházak fejlesztése megfizethető volt még a kis- és középvállalkozások számára is, hamarosan egyre több szervezet kezdte termékeit, szolgáltatásait a hálózaton keresztül értékesíteni.

Az információ megosztásának új módját biztosító internetes lehetőségek hatását legjobban a nyomtatott sajtó visszaszorulása, az üzleti és magánfelhasználók információszerzési szokásainak átalakulása jellemzi.

Aki többet szeretne ebben a témában olvasni, azoknak ajánlom Wally Bock – Jeff Senné (1997): Jövedelmező Internet, ( Bagolyvár kiadó) c. megjelent könyvét. Bár a könyv a mai üzleti élet szempontjából elavult, de a web üzleti indulását és az üzleti alkalmazások kialakulását jól szemlélteti. Például a cikkben szereplő példával.

Címkék: web intranet web1.0 web2b üzleti alkalmazások

A bejegyzés trackback címe:

https://web3.blog.hu/api/trackback/id/tr52191537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása