Web 1... 2... 3... Hovatovább web?

Szép lassan címkézzük már a webet is. Még alig tagasztottuk fel a www-re a 2.0-át. és az enyv még kicsit nedves - hol lejön a címke hol nem - de már itt is a következő generáció(?).... De mire is jó, meg mi is ez a valami? Meg jó egyáltalán? Illetve hogy is lesz, meg mikorra is lesz belőle valami...

Szerzők

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Linkblog

Friss topikok

A web 3.0 rétegei II. - Még egy pici XML(S)

2007.10.25. 09:52 | Neonomád | Szólj hozzá!

Az XML az erőforrás dekralációban nyújt segítséget az XML nyelvcsalád több tagja pedig a későbbiek során jelenthet nagy segítséget.

A W3C által létrehozott XML több irányú továbbfejlesztésével az XML nyelv úgynevezett családját hozták létre. Tagjai között szerepel például az XHTML (eXtensible Hypertext Markup Language, kiterjesztett hipertext jelölőnyelv) mely az XML és a HTML kódok közös használatának előnyeit aknázza ki.

Az XML Schema (eXtensible Markup Language Schema, XLS, kiterjesztő jelölőnyelv séma ) az XML családnak a tagja. Feladata az XML jelölő nyelveként az XML dokumentumok tartalmának, szerkezeti felépítésének, és a hozzájuk kapcsolódó esetleges megszorításoknak a definiálása mellett az XML adatok böngészőben történő megjelenítésének szabályozása.

Segítségével meghatározhatóak az elemek és attribútumok, ezek adattípusa, illetve hozzárendelhetőek az elemek és attribútumok alap- vagy rögzített értéke. A sémák megadható és előírható az egyes erőforrás-deklarációk és hozzárendelt tulajdonságok (gyermekelemek) mennyisége, megjelenítésük sorrendje. Lehetőséget biztosít üres elemek létrehozására, mellyel a későbbi adatfeldolgozás során az XML elemekből felépített pont-pont kapcsolatok gráffá rendezését, és az XML-re épülő, a szemantikus web további rétegeinek szerkezeti felépítését segíti elő.

A W3C saját honlapján a sémadefiníciók mellett a legfőbb sémadokumentumok is megtalálhatóak, melyek szabadon letölthető és módosítható XLS deklarálásokat tesznek közzé. Felhasználásukkal csökkenthető a fejlesztések ideje, és növelhető a szabványosított adatkezelés hatékonysága.

Az XML kód grafikus értelmezésére több lehetséges nyelv együttes használatára is lehetőség van, például a Cascading Style Sheet (röviden CSS, jelentése: egymásba ágyazható stíluslap), így ezek közös alkalmazásával nagyobb rugalmasságot és felügyeletet ad az XSLT stíluslapok használatához.

Az XSLT (eXtensible Style Sheet Language Tansformations, kiterjesztett stíluslap transzformációk) szintén az XML nyelvcsalád tagja. Feladata, hogy az XML-ben kódolt adatok, adatmaszkok és XML sémák megjelenítéséhez hatékony eszközt biztosítson. Az XSLT-n keresztüli dokumentumábrázolás lehetővé teszi a böngészők számára, hogy akár HTML kód közvetlen meghívása nélkül jeleníthessük meg adathalmazainkat. Az XML adatok gyermekelemeinek sorrendiségét könnyedén variálhatóvá teszi, és szükség esetén az XML adatok értékeinek vagy azok metaadatainak módosítására is lehetőséget biztosít. Előnye még az XLS-sel együtt, hogy az elkészült stíluslapok több, különböző szerkezetű XML dokumentum ábrázolását is lehetővé teszik, ezáltal tovább csökkenthető a fejlesztési és a későbbiekben a letöltési idő.

        Az adatok, információk megjelenítésére az XML nyelv használata esetén több megoldás lehetséges. Az XML kódok elkészítése szempontjából az XSLT használata teljes körű kooperációt biztosít, de amennyiben a cél már csak az adatok megjelenítése, abban az esetben több más hatékony megoldás is lehetséges.


Felhasznált irodalom:

Gottdank Tibor(2005): Szemantikus web, bevezetés a tudásalapú Internet világába ComputerBooks Kiadó

Michael J. Young(2001): XML lépésről lépésre, Szak Kiadó

http://www.w3c.hu/forditasok/XML_10_pontban.html

Címkék: html web web3.0 szemantikus web xml xhtml w3c xls xlst

A bejegyzés trackback címe:

https://web3.blog.hu/api/trackback/id/tr84206676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása