Web 1... 2... 3... Hovatovább web?

Szép lassan címkézzük már a webet is. Még alig tagasztottuk fel a www-re a 2.0-át. és az enyv még kicsit nedves - hol lejön a címke hol nem - de már itt is a következő generáció(?).... De mire is jó, meg mi is ez a valami? Meg jó egyáltalán? Illetve hogy is lesz, meg mikorra is lesz belőle valami...

Szerzők

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Linkblog

Friss topikok

Vállalati igények és a web 3.0 I. rész

2007.10.24. 21:43 | Neonomád | Szólj hozzá!

    Milyen üzleti megoldásokat hozhat a szemantikus web? Milyen területeken alkalmazható? Hogyan befolyásolhatja egy vállalat sikerét? Nézzük!

    Ha jól kalkulálom ez a második cikksorozatom első része. Az első a szemantikus web felépítését kezdte el taglalni, ez a sorozat azokat  a területeket próbálja meg bemutatni, melyek előre mozdíthatják a szemantikus web kialakítását, és elterjedését. Illetve, hogy milyen hatással lehet ez az üzleti eredményre. Mert hatékonyság ide vagy oda, a vállalatok az eredményeket első sorban pénzben szeretik kifejezni.


    Ma hajnalban az EverNote-om adatbázisában turkálva futottam bele egy cikkbe, mely a hazai és nemzetközi informatikusok nagyvállalati felhasználási céljaiba és igényeibe enged némi betekintést. Bár a cikk első sorban a HR témát próbálja boncolgatni, nagyvállalati - felsőoktatási együttműködések  és hasonlók, de mellette olyan témákat és tendenciákat is megemlít, mellyek jelentősen befolyásolják majd az IT iparág, és ezzel a web eljövendő éveit.

    A cikk a szokásos körítést követően egy nagyon lényeges mondattal indít, mely valószínüleg a Long tail fejének lesz a legfőbb vállalati modellje. A kisebb cégeknek picit más lesz a szervezeti/szerkezeti felépítése. Szerintem, de erről is postolok majd.

    "A 21. század uralkodó üzleti szervezete a globálisan integrált vállalat lesz, amelynek legfőbb jellegzetessége, hogy a korábbiakkal szemben nem hozza létre az ideálisnak gondolt szervezet hasonmását minden országban, ahol csak megjelenik, hanem kevés hierarchikus szintet tartalmazó lapos szervezetben működve a funkciókat a világ azon pontjaira koncentrálja, ahol a rendelkezésre áll a megfelelő társadalmi és gazdasági környezet és a szakértelem".
  
    Vagyis a hierarhia lépcsőfokainak csökkentésével változik a feladatmegosztás szerkezete is. Nagyobb szerepet kapnak majd a vállalatirányítási rendszerek (ERP), de ehhez elengedhetetlen a teljes BPR. És ott sem a könnyebbik verzió. Ennek oka, hogy a hierarhia csökkentése magával vonja a feladatok delegálásának és ellenőrzésének nagyobb fokú automatizálását is.

    A HVG 42-ik számában pont erre utal A kisebb is szép c. cikkében. A nagyvállalatok pont azért nem akarják cserélgetni vállalatirányítási rendszereiket, mert már túl összetettek, és nehézkes lenne az átállás. Ha mégis cserélnek, annak az oka első sorban a kényszer. Vagyis a régi rendszer nem képes követni a cég fejlődését. De még így is bőven tíz százalék alatt marad ez az arány.

    No és akkor innentől lehet megoldás a szemantikus web. Mert az Olapreport felmérése szerinti  tíz legelterjedtebb ERP képes az XML alapú kommunikációra. Sőt az Oracle a 10.g-s verziójában már nemcsak az XML támogatást adja, hanem beépítette az RDF-et - Resource Description Framework, a szemantikus web második rétege - is a "csomagba". Így megfelelő háttérrel már nem a rendszer cseréjéről kell ezentúl beszélni, hanem hogy hogyan fejlesszünk rá megfelelő szemantikus intrawebet (is)...

(folyt. köv.)

   

   

   

Címkék: it web intranet web3.0 szemantikus web automatizálás ir xml oracle erp ppp web3 web2b üzleti alkalmazások rdf üzleti modell long tail bpr vállalatirányítási rendszer intraweb

A bejegyzés trackback címe:

https://web3.blog.hu/api/trackback/id/tr81204488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása