Web 1... 2... 3... Hovatovább web?

Szép lassan címkézzük már a webet is. Még alig tagasztottuk fel a www-re a 2.0-át. és az enyv még kicsit nedves - hol lejön a címke hol nem - de már itt is a következő generáció(?).... De mire is jó, meg mi is ez a valami? Meg jó egyáltalán? Illetve hogy is lesz, meg mikorra is lesz belőle valami...

Szerzők

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Linkblog

Friss topikok

"BSA - Bezzeg Szoftvert Akarnátok"

2007.10.26. 13:39 | Neonomád | 2 komment

 

Reggel. Kávé, cigi, internet. Napi sajtó. Feedelek. "Hmmm.... BSA". No erre katt! Homárcikk. Kommentek. LOL. Majd vissza a Lifehackerre. Újabb cigi meg egy kis elmélkedés... A BSA-s srácok 5 év múlva éhen halnak?

    Először is, még mielőtt valami deresebb hajú infomán az orromra koppintana vagy rám szabadítaná a plágiumhivatalt, az idézet az egykoron volt szép emlékű Új Alaplap egykori viccesebb kedvű mellékletében jelent meg. A melléklet IT lexikonában még a BSA definíciója is megtalálható volt: "Bilincsért Sorban Állók klubja..."

 
Akik nem szeretnek homárkodni azoknak röviden: Kis cég levelet kap a BSA-tól. Küldj szoftvernyilvántartást, vagy rád szabadul az APEH. Véleményezni nem fogom, azt megteszik, tették odaát. Inkább a Zoho vs. Google –n elmélkedek. Mit csinálnak majd a BSA-s srácok, ha majd a kis cégek a számítógépet csak az internet elérésére fogják használni?

 Egyre szaporodnak az internetes office és egyéb üzleti alkalmazások. A fejlesztők számára is egyre több a netes apps. A kollégák benn a cégnél már a ’90-es évek játékait tolják mikor nincs meló vagy nincs benn a főnök. És ha így haladnak a dolgok, akkor pár év múlva már üzletileg hatékonyabb lesz a cég IT szükségletei jelentős részét weben keresztül intézni.

 Hogy miért? Visszautalva a Homárra, első körben talán azért, mert ha mégis jön az APEH meg a BSA, akkor lehet a vállakat vonogatni. Mivel:

·        a web elérésére elég egy Linux Firefox kombó, és nem is kell alá olyan vas, mint az MS cuccokhoz. Így már nyer a vállalkozás a hardverbeszerzésen is, illetve a szoftverlicenceket se kell fizetni. No jó, ha valami komolyabb webalkalmazást akarunk igénybe venni, akkor utalhatjuk azt a pár dollárt, de mégse annyit, mint amit mondjuk évente kell(ene) kicsengetni az Ms Ofiszért.

·        bár az asztali alkalmazások jelenleg még többet képesek nyújtani, mint webes társaik, de egy induló vagy már működő kis- és/vagy középvállalkozásnál - tapasztalatom szerint - csak bizonyos szoftvercsomagokat használnak. Amire pedig általában használják őket, arra tökéletesen megfelelnek a webesek. Ha meg hiányzik belőlük valami, arra előbb vagy utóbb megjelennek a webszolgáltatások.

·        próbája meg elvinni az APEH a weben tárolt üzleti adatokat „ellenőrzés” céljára. Vagy lefoglalni… Szerintem mind a Google mind a Zoho körberöhögi. Vagy míg a teljes jogi procedúrát lesakkozzák, addigra esetleg elköltözik az adatbázis egy másik szolgáltatóhoz, az eredeti adatbázisban meg megmaradnak a tiszta adatok.

·        a weben tárolt adatokkal – megfelelő API esetén – egyszerűbbnek tűnik a felkészülés a web 3.0-ra, amit ráadásul lehet, hogy a szolgáltató meg is csinál helyettünk, így azzal se nekünk kell vacakolni.

·        most persze jöhet az ellenérv, hogy üzleti információkat nem jó házon kívül tárolni, de kérdezem én, egy vállalkozás tud-e annyit ráfordítani az adatvédelemre – ha egyáltalán költenek rá – mint teszem azt a Google. Vagy kinek éri meg jobban, hogy vigyázzon rájuk. A kisvállalati pc-t már látott Szomszédjózsi rendszergazdának, akit max. kirúgnak, ha megtörik a rendszert, vagy a Google-nak, aki egy ilyen eset után több ezer felhasználót veszít.

 Neked erről mi a véleményed?

 

Címkék: google web zoho web3.0 bsa it2b

A bejegyzés trackback címe:

https://web3.blog.hu/api/trackback/id/tr6208802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R 2007.11.20. 10:00:24

Üdv!

Az üzleti adatokat valaki másnál tárolni ... enyhe kifejezés hogy nem érdemes.
Valahogy nem nyugtatna meg hogy bármilyen multi bármikor hozzányúlhat. Ha a céged megy tönkre bele nincs miből menni a bíróságra sem. Arra meg ismét csak névleg garancia van hogy nem mutatják meg senkinek.

Ha már itt tartunk, azért van szép jövő, lassan már vannak olyan alternatívák, illetve idővel lesznek, amik akár egy cd-ről elindítva bebúgat egy rendszert és az egész háttér-, és üzleti adathalmazt pl egy külső adattárolóra vagy NAS-ra dobja.

Az egész cégben dolgozáshoz nem kell más csak egy vpn kulcs esetleg, meg egy publikus web-szerver, csúnyáb esetben dinamikus névfeloldásról.

Mindenesetre - még mindig valószínűbb hogy egy helyi gépen egy irodai alkalmazás gyorsabban fog futni mint egy távoli titánon 20.

Ez a dolog végül is nem hülyeség, csupán utópia.

R

The Voice 2007.11.22. 01:06:26

Tölts le egy linux distrib-ot, pl.: az UHU-t az ráadásul
magyar, szinte akármilyen gépen elindul,
beépített Open Office-al, web böngészővel és egyéb
fisz-faszokkal ami egy normális rendszerhez kell.
A BSA MEG BEKAPHATJA!
Ha mégis eljutsz a vásárlásig, 20.000 Ft-ért az
egész hóbelevancot megkapod!!
Ezenkívül az a jóleső érzésed is meglehet hogy
hazai fejlesztőket/fordítókat/honosítókat támogatsz! :-)
Ezt mindenképp meggondolandónak tartom!
A web-re mentés is működhet egy jelszavazható tömörítőprogrammal, Pl.: a 7Z-vel, és nem egy helyre kell menteni a weben, így ha valamelyik szerver megborul a másikon még mindig ott a biztos anyag.
További okos ötleteket én is szívesen fogadok! :-)
süti beállítások módosítása