Web 1... 2... 3... Hovatovább web?

Szép lassan címkézzük már a webet is. Még alig tagasztottuk fel a www-re a 2.0-át. és az enyv még kicsit nedves - hol lejön a címke hol nem - de már itt is a következő generáció(?).... De mire is jó, meg mi is ez a valami? Meg jó egyáltalán? Illetve hogy is lesz, meg mikorra is lesz belőle valami...

Szerzők

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Linkblog

Friss topikok

No akkor mi is az a webkettő?

2007.10.16. 10:40 | Neonomád | 1 komment

A Web 2.0 elnevezés 2004-ben született, Tim O’Reilly nevéhez kötik, és a web talán eddigi legnagyobb vitáját váltotta ki. A megosztottságot talán az szemlélteti a legjobban, hogy „az internet atyjaként” is aposztrofált Tim Berners-Lee 2006. szeptemberében felháborodott, mikor a Web 2.0-ról kérdezték, és a következő dotcomlufiként jellemezte, majd egy hónapra rá, 2006. novemberére teljesen megváltozott a véleménye, és mint az új internet üzleti modelljének nevezte.

     A Web 2.0-val kapcsolatos kutatások a 2001-ben a NASDAQ jelentős zuhanása után indultak Tim O’Reilly vezetésével. Azt vizsgálták, hogy milyen üzleti modellel rendelkező internetes vállalkozások vészelték át sikeresen a tőzsde mélyrepülését. A kutatások alapján megállapították, hogy azok a cégek és azok a projektek bizonyultak életképesnek, amelyek lehetőséget biztosítottak a felhasználóknak, hogy módosítsák a szolgáltatás szerkezetét vagy tartalmát, vagy ahol maga a szolgáltatás- illetve szoftverfejlesztés is közösségi módon zajlott. Jó példa erre a www.amazon.com, ahol a felhasználók kiegészíthették az egyes termékismertetőket a saját jegyzeteikkel.

     Pontos definíció helyett jelenleg is több, egymással szinonim, leírással próbálja az internetes társadalom megadni a web új generációjának meghatározását. A legelfogadottabbak között van Dion Hinchcliffe, a Web 2.0 Journal (www.web2sys-con.com) főszerkesztőjének leírása, mely az alábbi öt pontban foglalja össze ezeket a jellemzőket:

  • A web és a hozzá kapcsolódó eszközök együttesen alkotják az újrahasznosítható információk és szolgáltatások platformját (platformfüggetlenség)
  • Különböző forrásokból származó adatok használata és újrahasznosítása,
  • Adatok és alkalmazások egymásra ható folyamatos gyors frissülése
  • Felhasználó által egyedivé alakítható, interaktív felületek
  • Felhasználót aktív részvételre ösztönző architektúra

Címkék: web2.0 web2 web webkettő történet o'reilly berners lee dotcom hinchcliffe

A bejegyzés trackback címe:

https://web3.blog.hu/api/trackback/id/tr72197358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László 2008.05.16. 08:52:45

Szia,

Mivel sokat foglalkozol Web2.0-ás fejlesztésekkel, gondoltam megemlitem neked a WiZiQ-t (www.wiziq.com), ami egy virtuális tanterem flashes verzió, úgyhogy no download, és platformfüggetlen. Szerintem az egyik legjobb a VC-k közül használhatóság és GUI alapján. Amiket használhatsz a VC-ben: audió/videó, megosztott whiteboard, dokumentum(xls, pdf, ppt, doc) és kép megosztás, chat.
Tehát minden ami egy konferenciára, vagy tanitáshoz kellhet az embernek. Érdemes kipróbálni!
süti beállítások módosítása